Wat je van een knie kunt leren

Februari, glad op de weg. Ik begon te glijden op de weg en reed tegen een boom. Mijn auto total loss. En ik ook in de kreukels. Met alle ambitie dat ik naar mijn werk toe moest. Waarop de verpleegkundige me aangaf dat met een uur ik helemaal verstijfd zou zijn door de klap. En dat gebeurde.

Ik heb het ervaren als een ‘teken’ van letterlijk stilgezet worden. Wat was ik aan het doen in mijn leven. Volgde ik mijn pad, mijn hart wel voldoende of jakkerde ik door het leven heen. Ik kan nu zeggen dat dat laatste gold.

Liet het gebeuren

Langzaam aan herstelde ik weer. Mijn spieren werkten weer mee, de blauwe plekken verdwenen, maar de pijn aan mijn knie bleef. De huisarts verwees me naar de fysiotherapeut. En die verwees me weer door naar een andere praktijk. De orthopeed zei dat ik maar de lift moest gaan nemen in plaats van de trap en maar niet meer in tegenwind op de fiets moest stappen. Wen er maar aan. En ik liet het gebeuren, zij waren de specialisten over mijn knie.

Mijn inbreng

Op een gegeven moment had de fysiotherapeut me zo onder handen genomen dat ik echt heel veel pijn had. Op dat moment zat ik bij mijn coach. En vertelde mijn verhaal. En zij legde de vinger op de echt zere plek. Wat was ik aan het doen? Waar was mijn inbreng gebleven? Stond ik niet voor mezelf, wat wilde ik? Ja, maar…zij zijn toch de expert? Dus als zij zeggen in de sloot te springen, spring je? Nee, dat dan weer niet. Het was tijd om me uit te spreken en aan te geven wat ik wilde. Herstellen natuurlijk!

De week erna keken er bij diezelfde fysio vijf mensen naar mijn knie, werd ik doorverwezen naar een specialistische kliniek, volgde er een MRI, waaruit bleek dat er een ontsteking zat. Met de juiste medicatie verdwenen de klachten.

Signaal

Soms voel ik hem nog, mijn knie. Als signaal dat ik weer even terug mag naar mezelf, mezelf letterlijk niet voorbij moet lopen. En dat neem ik heel serieus!

© 2015 Marieke van Beek
Flow Force – contact

[fbshare url=”https://www.facebook.com/Flow-Force-1592653857664908/” type=”button” float=”left”]