Verveling, wat nu

Misschien kun je het je niet voorstellen dat het bestaat…verveling. Om je heen, inclusief jouw eigen leventje, is het druk, druk, druk. Met werk, familie, sport en hobby’s. En vergeet je vrienden niet. En als dat er niet allemaal is, dan is je telefoon degene die de aandacht naar zich toetrekt. Je vervelen, hoe doe je dat ook alweer? Ik nam de proef op de som.

Een luie zondag voor de boeg. Helemaal niks gepland. Dat ziet eruit als een heerlijk vooruitzicht. Geen verplichtingen, geen ‘moeten’-dingen op de agenda vandaag. Helemaal niks. Zal ik dan vandaag eens kijken hoe goed ik ben in niks doen en vervelen? Waarom ook niet.

Een goed begin

Ik begin met het idee eens lekker uit te slapen. Om 8.30 uur ben ik dan toch echt wel wakker. De dag kan beginnen. Lekker douchen, de kat eten geven en dan een heerlijk ontbijtje voor mezelf. Tja, en nu heb ik dus ook de afspraak met mezelf gemaakt om niks te gaan doen. Dus nu niet iemand gaan appen of bellen, geen rondje door het dorp lopen, tv niet aan, laptop dicht, niet toch even wat doorlezen voor werk. Nee, nee, dat alles gaat vandaag niet gebeuren. Aaahhh!

Hoe doe je niksen?

Ik loop wat door het huis, ga even op de bank zitten, een stoel, loop dan even naar buiten om te kijken waar de kat is. Ik heb echt geen idee hoe ik moet niksen. Een half uur verder en de verveling slaat al toe. Dat had ik niet zien aankomen. Want net als ieder ander snakte ik zo naar niksen en vervelen. Ik had gelezen dat het ook goed is voor ons brein, dus kom maar op verveling.

Poeh!

De praktijk is echter heel anders. Ik ervaar het helemaal niet als fijn, ik weet niet wat ik moet doen. Mijn telefoon schreeuwt om aandacht. En nog hard ook! Ik doe het niet, niet naar die telefoon, dat kan wachten…of toch niet?

En zo houd ik het maar liefst drie uur vol. Na drie uur ben ik wel wat meer relaxed, ben in de zon gaan zitten in de tuin en voel me zowaar ontspannen. Toch tijd nu om een vriendin te bellen, even horen hoe het gaat. Of ik zin heb in een drankje, in de stad? Ach, waarom ook niet. Dag verveling, ‘hoi’ leven! Ik ga des te meer genieten!!

Kijk ook eens wat niksen bij jou doet, welke inzichten geeft het jou? Fijn of niet fijn. Het geeft een nieuw perspectief op jouw leven.

© 2017 Marieke van Beek
Flow Force – contact