Plan, do, check, act op jezelf toepassen

Misschien heb je de term al wel eens gehoord. De ‘Deming cirkel of PDCA cyclus’ is een instrument om met regelmaat stil te staan bij de kwaliteit van processen in organisaties. Waarom zou je die niet toepassen….op jezelf!

Plannen maken, in de actie gaan en met regelmaat evalueren en bijstellen waar nodig. Dat is kortweg de manier van werken met de ‘PDCA cyclus’. Heel erg fijn als je zo werkt, want je bent continu bewust aan het toetsen of de plannen die je hebt gemaakt en uitvoert nog wel voldoen aan je gestelde doel.

Naar jezelf kijken

Waarom zou je niet op deze manier naar jezelf kunnen kijken? In de waan van alledag gaan we maar door. En voor je het weet zijn de weken weer voorbij gevlogen. Herkenbaar?

Wat zou er gebeuren als je even een moment van ‘stilstaan’ kiest en jezelf de vragen stelt: Waar wil ik naartoe? Wat wil ik dit jaar echt bereiken? Waar zie ik enorm naar uit om als resultaat op mijn lijstje te zetten? Maak vervolg een actieplan voor jezelf. Wat ga je daadwerkelijk doen om je doel te bereiken? Anders blijft het bij dromen.

Evalueer tussentijds

En nu komt het! Plan tussentijdse evaluatiemomenten in je agenda. Beetje zakelijk lijkt het misschien, maar het helpt. In de waan van de dag zegt je agenda: PIEP! Hoe staat het met jouw doelen, jouw focus voor dit jaar? Ben je op de goede weg? Ga lekker zo door! Heb je wat bij te stellen, in tijd, acties of is het doel nog verder aan te scherpen. Heel fijn! Kijk waar je staat, reflecteer op jezelf en onderzoek bij jezelf waarom het wel of niet zoals jij voor ogen hebt. Stel je acties bij of ga lekker zo door!

Wedden dat jij zo je doelen gaat halen?

Succes!

© 2017 Marieke van Beek
Flow Force – contact