Stemming en fysiologie: een gouden duo!

Ik heb weer een ‘wist je dat?’ in de aanbieding, hoe leuk is dat! Want het blijkt dat onze interne stemming en onze fysiologie (ons non verbale gedrag) op elkaar zijn afgestemd. Lees maar verder hoe dat werkt bij jou.

Een oefening

Doe de volgende oefening maar eens even voor jezelf. Denk aan een situatie waar je behoorlijk chagrijnig was. En stap daar maar weer even helemaal in. Neem dezelfde houding aan als doen, zet je gezicht op een extra chagrijnig humeur en houd dit vast. Ben je er helemaal…? Denk dan nu aan een leuke gebeurtenis terwijl je je houding in de chagrijnige modus houdt. Houd vol!

Hoe is deze oefening gegaan? Vond jij het ook zo lastig aan een leuke gebeurtenis te denken, zonder daarbij te kunnen lachen?

Wederkerigheid

Het blijkt dat als wij een interne stemming (gevoel of emotie) hebben, zoals blij, boos, zenuwachtig of zelfverzekerd, daar een bepaalde fysiologie of houding bij hoort. Die houding is natuurlijk voor iedereen anders, maar ook bij jou werkt dat zo. Als jij blij bent, doet dat iets met jou gezicht en je lijf, bijvoorbeeld een glimlach op je gezicht, een ontspannen houding en je hoofd rechtop.

Dit is wederkerig, zo blijkt. Hiermee bedoel ik dat je de stemming kunt laten leiden en je fysiologie het gevolg is, maar ook dat je jouw fysiologie kunt inzetten naar de door jou gewenste stemming!

Een voorbeeld

Dusss…als ik mezelf bijvoorbeeld meer zelfverzekerd wil voelen en me nu onzeker voel, kan ik mijn houding aanpassen naar een houding die voor mij gekoppeld is aan momenten dat ik me zelfverzekerd voel. Dat heeft effect op de stemming die ik op dat moment heb, bijvoorbeeld die onzekerheid. De onzekerheid zal gedwongen naar de achtergrond verdwijnen en plaats maken voor zekerheid.

Dit is een techniek die heel makkelijk in te zetten is en een handige tool voor cliënten die ik coach. Deze tip geef ik dan ook graag weg.

Succes met oefenen!!

© 2018 Marieke van Beek
Flow Force – contact