Een overvol hoofd

Herken je dat? Dat je hoofd echt overuren draait. Met gedachten, overwegingen, vooral heel veel rondjes aan het maken is in wat ie denkt? Je komt er niet meteen mee verder en het is vooral erg vermoeiend. Misschien is je hoofd werk aan het verrichten voor een ander brein. Een ander brein? Ja, je hart- of je buikbrein!

Wat nog redelijk onbekend is voor velen, is dat we drie breinen hebben: een hoofd-, hart,- en buikbrein. Wetenschap heeft dit aangetoond. We hebben drie neurale netwerken, die in staat zijn tot leren en reflecteren en communiceren. En wat ook heel prettig is om te weten, elk brein heeft zijn eigen wijsheid.

De drie breinen

Waar je hart goed is in betekenis geven aan wat voor jouw belangrijk is, jouw waarden, liefde en compassie voor jezelf en anderen en gaat het hier over voelen en emoties (VOELEN). Jouw hoofdbrein is het brein van creativiteit, van denken en logisch redeneren en het komen tot verschillende opties en mogelijkheden (DENKEN). Jouw buikbrein gaat over jouw kernidentiteit, wie je diep van binnen bent. Ook het gebied van grenzen en begrenzen en in actie komen (DOEN).

Wijsheid

In de loop der tijd kan het zo zijn dat we zijn gaan afwijken van het gebruik maken van de wijsheid van het brein waar je het te halen hebt op dat moment. Bijvoorbeeld omdat je ooit gekwetst ben, jouw gevoel er niet mocht zijn (hart doet niet meer mee) of jouw grenzen zijn overschreden toen jij ze aangaf (buik neemt de ruimte niet meer in).

Waar te halen?

Zit je (te)veel in je hoofd, vraag je dan het volgende af: waar heb ik het te halen?

  • wat is voor mij belangrijk is, wat bepaalt mijn richting = hart
  • wat heb ik aan keuzes heb nu ik weet wat belangrijk voor me is = hoofd
  • welke actie ik te zetten heb, passend bij wie ik ben = buik

Hoe maak ik contact?

Hoe je bij je breinen te luister gaat? Kies een rustige plek. Ga met je aandacht naar je ademhaling, adem op hetzelfde temp in en uit en doe dit een paar keer. Leg dan je hand op je hart of je buik om daar je energie en aandacht naartoe te brengen (alternatief: werk met briefjes op de grond met hoofd, hart en buik en ga erop staan). En stel je brein de vraag: wat kun jij me vertellen over mijn uitdaging?

Laat je verwonderen door de informatie die je krijgt en weet dat je hart en buik niet zulke praters zijn: een gevoel, een woord, een beeld of metafoor zal je antwoord zijn. Dus komen er teveel woorden, dan is je hoofd het aan het overnemen! Bedank je brein en geef aan dat je nu even ergens anders te luister gaat.

Succes met oefenen.

© 2018 Marieke van Beek
Flow Force – contact