Sta jij aan de oorzaak of gevolg kant?

Een van de basisframes (een set van krachtige basishoudingen) binnen NLP gaat over oorzaak- gevolg. Voor mij heel wezenlijk over hoe ik in de wereld sta. Wat dit betekent lees je in deze blog!

Misschien herken je het volgende wel. Ik heb een aantal jaar samengewerkt met een collega. Een leuke collega, betrokken en gedreven in haar werk. En zo af en toe verliep de samenwerking stroef, labelde ik haar gedrag als dominant en uit verbinding. Hoe meer aandacht ik erop legde, hoe meer ik het zag en hoe erger het werd. Dat droeg uiteraard niet bij in mijn samenwerking met haar. In die tijd volgde ik de NLP Practitioner opleiding en daar werd gesproken over het basisframe ‘oorzaak-gevolg’. Alles viel op zijn plek. Ik was stiekem al begonnen met het geven van tips, feedback en druk om haar te veranderen. Maar de verandering lag bij mezelf!

Wat is de basisframe oorzaak-gevolg

Oorzaak- gevolg gaat over de keuze die je maakt in een situatie die je als niet prettig ervaart. Sta jij aan de gevolg kant en ben je slachtoffer van een situatie? Of sta jij aan de oorzaak kant en neem je eigenaarschap over de situatie. Wat zegt jouw gevoel of ervaring bij een situatie over JOU? Welke overtuigingen bij jou spelen misschien wel een rol in hoe jij de situatie waarneemt? Wat kun jij zelf beïnvloeden en veranderen bij jezelf, waardoor er misschien een ander beeld ontstaat?

Verantwoordelijkheid nemen

Voor mij een interessante gedachte. Want als ik aan de oorzaak kant ga staan, neem ik verantwoordelijkheid voor mijn aandeel. Elke situatie is in basis neutraal, ik geef daar zelf een kleur aan. Omdat ik ben wie ik ben, met mijn eerdere ervaringen, overtuigingen, waarden en meer. En hoe gaaf is het als ik zelf in staat ben die kleur zo te veranderen, dat een situatie die me nu veel energie kost, ineens energie kan opleveren.

Basis bij coaching

Bij coaching is dit basisframe misschien wel de basis van waaruit ik werk. Je kunt een ander niet veranderen, de verandering ligt bij jezelf. Als je dat gaat begrijpen, gaat er een wereld voor je open en wordt werken aan je persoonlijke ontwikkeling een prachtige ontdekking.

Hoe liep het af…

Mijn collega ben ik op een andere manier gaan bekijken. Wat zei die dominantie over haar in positieve zin? En waar vond ik haar allemaal in uitblinken? Mijn beeld over haar veranderde en mijn samenwerking met haar werd weer een feestje!

© 2017 Marieke van Beek
Flow Force – contact