Kijken en ervaren op onze eigen wijze!

Wist jij dat er per moment miljoenen prikkels op ons afkomen? En dat we er slechts vijf tot negen tegelijk kunnen verwerken? En omdat we allemaal anders zijn, ervaren we wat we beleven allemaal op een andere manier!

De prikkels om ons heen komen binnen via onze zintuigen. We hebben hierin onze voorkeuren. Je herkent het vast wel, dat iemand je erop moet wijzen dat er bijvoorbeeld een hond continu blaft, zonder dat jij hem gehoord hebt. Of dat er een notitie op je bureau ligt die jij nog helemaal niet gezien had, omdat je met je hoofd met andere dingen bezig was.

Filteren

Omdat onze hersenen niet alles kunnen verwerken, gaan ze filteren. Dat wordt bepaald door veel factoren, zoals de normen en waarden die je hebt, je overtuigingen en de ervaringen die je tot nu toe in je leven hebt opgedaan. En deze filters vervormen, generaliseren en laten weg.

En jouw unieke totaalplaatje maakt op dat moment hoe jij iets beleeft en ervaart en of dat positief is of niet. Er is niet echt een waarheid, dit is op dat moment jouw waarheid. Besef dat dit dus voor iedereen anders kan zijn.

Eigen kleur

Dit inzicht leert je dat elke situatie eigenlijk neutraal is en jij er je eigen kleur aan geeft. Omdat jij bent wie je bent. Het helpt je ook je bewust te zijn van het feit dat iedereen zijn eigen manier van kijken meeneemt. Sta hiervoor open, ben nieuwsgierig en jouw beleving zal ook meteen een andere zijn!

© 2017 Marieke van Beek
Flow Force – contact