Een balans vinden in geven en nemen

Ken je dat gevoel? Dat je het idee hebt dat je alsmaar geeft en het nemen op de achtergrond blijft. Eigenlijk zonder dat je het door hebt. En je zegt tegen jezelf dat dit is wie je bent, dat het bij je hoort en je ook liever geeft dan ontvangt. En toch, stiekem wil je ook weleens degene zijn voor wie gezorgd wordt. Dat je even achterover mag leunen, het even voor je bepaald wordt.

Ik leerde daar een wijze les in. Vaak zitten wijze lessen in de kleine momenten en dit was er ook zo een. Een doorsnee dag op mijn werk. Met dat verschil dat er een nieuwe collega was in het team. Ik had kennis gemaakt en voelde niet meteen een klik. En uiteraard was ik aardig, behulpzaam en alles wat daarbij hoorde.
Tegen de lunchtijd vroeg ik of ze mee wilde lunchen, zodat ze zich op haar gemak zou voelen. Dat wilde ze wel. En wat gebeurde er toen de lunchtijd was aangebroken. Ze vertelde me doodleuk dat een andere collega het ook gevraagd had en ze met diegene ging lunchen.

Energie

Daar stond ik met mijn goede bedoelingen, allemaal energie die ik in iemand gestopt had. En waarvoor ook alweer? Hoe leuk was zij ook alweer? Waarom doe ik dit eigenlijk vroeg ik me af? Wat levert me dit op? Aardig gevonden worden, laten zien hoe sociaal ik wel niet was. De focus volledig op de ander en niet op mezelf.

Aandacht geven is prima, energie stoppen in iemand ook. Maar zoek de intentie achter je eigen handelen eens op. Waarom doe je wat je doet. Je hebt een beperkte aandacht en energie te vergeven. Strooi je die maar rond aan eenieder die het wil ontvangen. Of is er ook een keuze jouw aandacht te geven aan degene aan wie jij het bewust wil geven.

Stap terug

Mijn tomeloze geven gaf mensen ook soms weinig ruimte te kunnen geven aan mij. Ik was iedereen altijd een stapje voor. Een stap terug, betekende voor mij ook ruimte aan de ander geven, om mij te kunnen geven.Ja, soms is dat nog onwennig. En wil ik in mijn oude valkuil stappen. Maar die kuil wordt gelukkig steeds kleiner!

© 2015 Marieke van Beek
Flow Force – contact

[fbshare url=”https://www.facebook.com/Flow-Force-1592653857664908/” type=”button” float=”left”]