Bescheidenheid, van een last tot mijn kracht

Iedereen kent ze wel, die overtuigingen die je van huis uit mee krijgt. ‘Je moet altijd je best doen, hard werken is belangrijk, laat je nooit de les lezen door een ander.’ Bij mij was het bescheidenheid. Ben bescheiden.

Als kind was ik me daar niet bewust van. Ik was een goede leerling, en inderdaad, dat zou je nooit van mij horen. Want dat doe je niet. Een compliment aan jezelf geven. Daarover opscheppen (lees je de overtuiging?). Laat duidelijk zijn, mijn ouders zijn enorm trots, op alledrie hun kinderen. Ook zij hebben een opvoeding gehad waarbij je was wie je was en deed wat je deed. Bescheiden je ding deed. En natuurlijk geef je dat door aan je eigen kroost.

Mantra

Ik werd ouder en na mijn studie psychologie ging ik aan het werk. En ineens, daar was het! De mantra die echoode in mij: ‘Ben bescheiden, niet vergeten!’ Mijn bescheidenheid had ook een keerzijde. Want bescheidenheid betekende voor mij ook dat ik me in een onderdanige positie bracht. Wie ben ik om mijn mening te geven in een overleg. Dat weet die ander vast beter dan ik. Het had tot gevolg dat ik ‘nee’ zei, maar ‘ja’ wilde. Kansen liet lopen. Dat was niet de bedoeling!

Overtuiging

Tijdens mijn NLP opleiding ben ik hiermee aan de slag gegaan. Heb ik deze overtuiging omgezet naar: Ik mag er zijn! Dat klinkt nu even makkelijk en dat is het natuurlijk niet direct. maar de bewustwording dat ik het was, die mezelf vertelde dat ik bescheiden moest zijn, gaf ruimte. Je kunt, met hulp, iets anders tegen jezelf gaan zeggen. Ik mag er zijn is hetgeen ik nu ook echt voel, het is meer dan alleen de woorden.

Kracht

Laatst vroeg iemand me wat ik van huis uit heb meegekregen. Ik noemde bescheidenheid. En hoorde mezelf zeggen dat ik het ervaar als een kracht. Want door die bescheidenheid, ervaren mensen mij als een lage drempel om het gesprek mee aan te gaan. Plaats ik me niet onder de ander en verken ik voor te oordelen. En omdat ik er mag zijn, doe ik dat vanuit gelijkwaardigheid en verbinding. Voor mij een kracht waarmee ik in het leven sta. Dit zie je ook terug in de persoonlijke coaching.

© 2015 Marieke van Beek
Flow Force – contact

[fbshare url=”https://www.facebook.com/Flow-Force-1592653857664908/” type=”button” float=”left”]