Waarden(vol) kiezen

Soms zijn er momenten in een bepaalde context dat iets niet helemaal goed voelt of lijkt. En kun je er niet helemaal bij. Wat creëert dat gevoel? Tijd om je eigen waarden eens onder de loep te nemen. Want misschien zit daar de sleutel wel.

Jouw waarden. Een meer dan belangrijk fenomeen dat jou drijft in de keuzes die je maakt, in wat jij belangrijk vindt. Bewust en onbewust toetsen we de situaties en mensen om ons heen aan onze waarden.

Worden onze waarden gedeeld, dat zien we dat als herkenning en verbinding. Jij bent hetzelfde als ik. Ook organisaties werken veel met waarden, zowel in het merk dat ze willen uitstralen als gedragskenmerken in de vorm van kernwaarden, ‘zo gedragen wij ons hier’.

Bewust en onbewust

Als ik jou zou vragen welke waarden voor jou belangrijk zijn, bijvoorbeeld in je werk, kun je me die waarschijnlijk wel geven. Wat daarna interessant is, is te achterhalen wat jouw onbewuste waarden zijn. waarden die jou drijven, maar waar je niet zelf aan denkt. Die komen meer uit je onderbewuste. Er is een mooie techniek om die te achterhalen. Daarnaast is er een volgorde te achterhalen in jouw waarden. Ook daar is een speciale techniek voor om te weten wat de volgorde voor jou is.

Volgorde van waarden

Jouw waarden zijn op elk levensgebied (werk, relatie, gezondheid, financiën, spiritualiteit, vrienden etc.) anders. Zo zullen de waarden die jij belangrijk vindt in een relatie anders zijn dan waarden die jij koppelt aan financiën of gezondheid. Hoe beter je van jezelf weet wat jij belangrijk vindt, hoe meer je dit kunt afstemmen op je omgeving waarin je je wilt bevinden. Een onderzoek waard!

Benieuwd hoe dit voor jou werkt? Neem contact met me op voor meer informatie.

© 2018 Marieke van Beek
Flow Force – contact