De kracht van de flow!

Het klinkt zo heerlijk als je anderen hoort zeggen dat ze in de flow zitten. En ik denk dat je het zelf ook wel kent. Dat je helemaal opgaat in hetgeen je aan het doen bent. We associëren flow doorgaans met energie, plezier en doen waar je goed in bent. Wie wil dat nou niet?!

Flow is een term uit de positieve psychologie. De positieve psychologie richt zich op positieve ervaringen die mensen kunnen hebben, zoals geluk, hoop en liefde en ook positieve eigenschappen, zoals vitaliteit, doorzettingsvermogen en wijsheid.

Voor mij gaat het om waar je naartoe wilt, wat daar positief aan bijdraagt en dat je daar de focus op gaat leggen.

Flow ingrediënten

Er is een aantal ingrediënten van belang om in de flow te komen:

  • Je hebt een duidelijk doel;
  • Er is concentratie en doelgerichtheid;
  • Je verliest je zelfbewustzijn: je gaat volledig op in de activiteit en vergeet jezelf;
  • Er is verlies van tijdsbesef; de tijd vliegt voorbij;
  • Je krijgt directe feedback: succes en falen ten aanzien wat je doet zijn direct duidelijk, zodat je je eigen handelen daarop direct kunt aanpassen;
  • Er is een optimaal evenwicht tussen je eigen kunnen en de activiteit: de bezigheden zijn heel uitdagend, echter nét niet te moeilijk om met succes uit te voeren;
  • Je ervaart een gevoel van persoonlijke controle over de situatie of activiteit;
  • De activiteit is intrinsiek belonend, bijvoorbeeld erg leuk!

 

Wat heb jij nodig?

Ervaar je een gebrek aan flow, neem dat bovenstaande checklist er eens bij. Wat ontbreekt in de activiteit die je uitvoert? Aan welke knop mag jij gaan draaien en wat heb je nodig dit voor elkaar te krijgen? Kun je elementen die je tegenhouden ombuigen naar positieve acties?

Mijn bedrijf heet niet voor niks Flow Force. Ik geloof in de kracht van de flow en vind het waardevol een bijdrage te leveren aan mensen die daar naartoe willen, middels coaching, workshops of trainingen. Het staat voor mij vanuit eigen kracht zijn wie je bent! 

Ik wens je veel flow momenten toe! 

© 2017 Marieke van Beek
Flow Force – contact