Jep, ik word 40! Een dingetje, ja..

Misschien ben je de 40 jaar al voorbij of is het nog een ver van je bed show. Voor mij is het heel dichtbij, een paar dagen nog. En jeeh, wat vind ik het ineens een ding, die leeftijd!

Een vriendin vroeg me laatst wat ik met mijn verjaardag ging doen. “Onderduiken!”, was mijn primaire reactie. Want ik word 40 jaar, beste mensen. Vroeger vond ik mensen van 40 jaar al oud. Zoals mijn neefjes en nichtje nu waarschijnlijk ook tegen mij aankijken…oud en wijs hoop ik dan maar.

Balans opmaken

Tegelijkertijd zegt een stemmetje in mij dat ik me niet zo aan moet stellen. Ben blij dat je nu hier staat en 40 jaar mag worden. “Welke associatie heb jij dan ineens met 40 jaar?”, vroeg een andere vriendin. “Mmm, dat ik nu volwassen moet zijn bijvoorbeeld en het wel zo’n beetje moet weten.”, gaf ik haar terug.  “Een moment ook om de balans op te maken.”

Ja, ik weet het allemaal wel als ik later veertig ben, dacht ik vroeger.  Laatste zei iemand tegen me dat ik als psycholoog en coach/ trainer vast nergens meer tegenaan loop. Ik heb ook zo mijn momenten, hoor. Dan is mijn omgeving een spiegel ter reflectie. En ben ik weer bewust van mijn eigen patronen, die af en toe hardnekkig de kop op steken. De ‘ouderen’ onder ons denken nu vast: “Je leert je leven lang, kind, je valt en staat weer op en zet door. Je wordt wijzer van elke les die het leven je geeft.”

Terugblikken en vooruitblikken

En zo is het. We leren een leven lang. Allemaal op onze eigen manier leven we het leven en dat gaat soms met vallen en opstaan. Juist in deze leeftijdsfase ben ik me daar heel erg bewust van. Ook als het gaat om mijn dromen, het lef de stappen te zetten die ik wil zetten. De mogelijkheden te verkennen om het leven te leven dat ik wil.

Misschien is het juist mooi, dat 40 jaar worden me niet koud laat. Het laat me terugblikken op mijn leven en vooruitkijken naar mijn dromen. Ik ben er klaar voor! Voor de jonkies, ik laat je weten hoe het is!

© 2016 Marieke van Beek
Flow Force – contact

Samen met Margreet Boekee geef ik in maart 2017 de 3-daagse training ‘Is dit nu later’, kom in je Flow!, speciaal voor mensen in deze fase van hun leven. Met alle verwachtingen die ook jij had toen je klein was. Kijk naar jouw leven tot nu toe. Kijk om je heen, sta je waar jij wilt staan? Welke dromen mogen er nog uitkomen en wat houd je misschien nog tegen? Kun je wel een boost gebruiken naar jouw eigen flow?