Zelforganisatie, een toolbox voor teams

Zelforganiserend werken is in veel organisaties het onderwerp van gesprek. Wat de materie complex maakt, is op welke wijze je dit nu succesvol implementeert en borgt in de organisatie.

Het vormen van een visie en strategie op zelforganisatie is een belangrijk deel, maar hoe neem je medewerkers vervolgens mee in deze andere manier van werken in hun eigen werkcontext.

Indra Schalk, ook arbeids- en organisatiepsycholoog, en ik ontwikkelden een praktische toolbox waar teams direct mee aan de slag kunnen, gebaseerd op en geïnspireerd door wetenschappelijk onderzoek en inzichten en onze ruime werkervaring de laatste jaren rondom dit onderwerp.

Hoe werkt de toolbox?

In de toolbox vind je een zevental competenties (zoals zelfreflectie en ondernemerschap) die van belang zijn om zelforganiserend te werken als team. Zelforganisatie staat hierbij voor het maximaal zelfstandig werken als team en zo min mogelijk afhankelijk zijn van je leidinggevende en stafdiensten, met aandacht voor de unieke bijdrage van elk teamlid.

Bij aanvang vul je als het team een vragenlijst in om te bepalen waar je staat in zelforganiserend werken en waar specifieke uitdagingen liggen. Met de uitkomst van deze vragenlijst weet je als team aan welke competenties je gericht kunt gaan werken om als team te groeien in zelforganisatie.

Reflectie

De toolbox bestaat uit individuele- en teamoefeningen, syllabi, artikelen en vragenlijsten, gekoppeld aan de ontwikkeling van competenties die belangrijk zijn bij zelforganiserend werken. Als team beschik je dus over de mogelijkheden om ook echt zelf verantwoordelijk en zelfstandig te werk te gaan met je eigen ontwikkeling.

Zo reflecteer je als team continu op waar je staat en naartoe mag bewegen, passend bij de doelstellingen en koers van de organisatie. Aanvullend op de toolbox bieden we de mogelijkheid tot inhoudelijke teamcoachsessies, zodat je nog meer rendement haalt uit de ontwikkeling van je team.

Strategie organisatie

De toolbox staat niet op zichzelf, maar is vanzelfsprekend gekoppeld aan de strategie van de organisatie. Het werken met de toolbox gaat dan ook gepaard met begeleiding in een aantal bijeenkomsten van directie, leiding, eventueel coaches of andersoortige ondersteunende functies voor de teams en de teams zelf, bij aanvang en ook gedurende het traject.

Aanmelden

Wil jij jouw teams zelfstandig laten werken vanuit hun talenten en kracht, met heldere richting vanuit de organisatie naar een succesvol resultaat? Interesse in een vrijblijvend gesprek? Bel gerust 06-44312635 voor een afspraak of vul het contactformulier in.