Het is altijd jouw perceptie van de werkelijkheid

Het meest bekende plaatje wat daarover gaat is het volgende plaatje…

Oude Jonge vrouw

Jouw manier van kijken

Zie jij de jonge of de oude vrouw? Ze bestaan allbei in dit plaatje. Bijzonder hè, je ziet of de een of de ander. Zo werkt jouw brein ook in het dagelijkse leven. Je ‘ziet’ dat waar op dat moment jouw aandacht naartoe gaat. En in alle situaties neem je je ervaringen op je levenspad mee. Dat gaat veelal onbewust.

Eerste contact

Je kent vast wel het volgende gevoel. Je komt ergens binnen, op een plek met nieuwe mensen. De meesten zijn al aanwezig. Bij het geven van handen heb je meteen een beeld van die mensen. Of je ze leuk vindt, of juist niet. Nu komt het wonderlijke, want waar is dat op gebaseerd?

Bij het eerste contact doen je hersenen ‘supersnel’ hun werk. Ze gaan op zoek naar herkenning, overeenkomsten of juist verschillen met die ander. Overeenkomsten die jij prettig vindt vanuit eerdere ervaringen (zoals kijkt iemand me recht in de ogen aan) of gezichten die je herkent van iemand in je nabije omgeving (ze lijkt op mijn beste vriendin).

Ook de ervaringen die je als minder plezierig hebt ervaren projecteer je als het ware op dat eerste contact. Want als diegene lijkt op die oud collega met wie je altijd ruzie had, is dat ook wat je meeneemt en je ‘kleur van kijken’ bepaalt.

Bewustzijn

Ben bewust! Ben bewust dat dit is wat je doet. Een leuke oefening voor de eerstvolgende keer dat je een nieuw iemand ontmoet. Aan wie of wat doet hij/ zij je denken? En wat betekent dat voor jouw bril van kijken?

© 2018 Marieke van Beek
Flow Force – contact