Online vragenlijst voor zelforganisatie!

Online vragenlijst voor zelforganisatie

“Hoe weet ik in welke fase van ontwikkeling mijn team zich bevindt?”. Die vraag kreeg ik een paar maanden geleden te horen. Goeie vraag! Want weten waar je als team staat in zelforganisatie is belangrijk. Daarmee kun je gericht sturing geven aan je teamontwikkeling. Indra Schalk en ik ontwikkelden als antwoord op die vraag een online vragenlijst, die precies dat meet: hoe zelforganiserend zijn we nu eigenlijk al?

De vragenlijst is gebaseerd op een groeimodel naar zelforganisatie in drie ontwikkelfases. De focus verschuift – gedurende de ontwikkeling naar zelforganisatie – van het individu naar het team en van intern naar de externe omgeving. Werkzaamheden van het team verschuiven van uitvoerende taken naar het steeds meer overnemen van taken van leiding en staf.

Wij gaan er in onze visie van uit dat er zes basiscompetenties ten grondslag liggen aan een succesvol zelforganiserend team. Dit zijn: inzetbaarheid, regelvermogen, zelfreflectie, teameffectiviteit, ondernemerschap, doelen stellen en resultaatgerichtheid.

Hoe werkt de vragenlijst?

Ieder teamlid vult de vragenlijst in. Hierna volgt een rapportage op teamniveau. In dit rapport is te zien waar het team staat qua niveau van zelforganisatie. Dit wordt in het rapport ook nog eens gespecificeerd naar competentieniveau. Met de uitkomst van deze vragenlijst weet je dus aan welke competenties je kunt gaan werken. In de rapportage vind je ook gerichte ontwikkeltips die je verder kunnen helpen en korte opdrachten waar je direct mee aan de slag kunt. Er bestaat de mogelijkheid na verloop van tijd de vragenlijst nogmaals in te vullen, zodat je je eigen ontwikkeling kunt volgen.

Meer weten?

Wil jij weten hoe jouw team scoort op zelforganisatie? Ben je benieuwd waar jullie specifieke uitdagingen liggen?
Neem contact op met ons voor meer informatie.